Weerman Leen de Koning

Weerman Leen de Koning

Nieuwerkerk a/d IJssel

Leen de Koning

Ik ben geboren in Nieuwerkerk aan den IJssel op 27 december 1946. Altijd heb ik al een grote interesse gehad in het weer. Als klein kind schreef ik de temperaturen op in een schrift en maakte daarvan dan grafiekjes. Sinds 1985 heb ik een weerhut in de tuin staan met een minimum en maximum thermometer en een thermograaf. Er staat ook een officiële regenmeter, zodat de neerslaggegevens kunnen worden bijgehouden. Maandelijks gaan de overzichten naar de vereniging voor Weeramateurs, die de Weerspiegel uitgeven, waarin tal van interessante artikelen en overzichten worden gepubliceerd.


Na een interview in Het Kanaal ben ik maandoverzichten gaan schrijven voor dit blad. Vanaf de start van de Lokale Omroep Nieuwerkerk aan den IJssel was ik iedere zaterdag te horen met een terugblik op het weer en met de weersverwachting voor de komende week. Om 09.30 uur met een uitgebreid weeroverzicht en om 11.30 uur met een korte verwachting voor het weekend.

In de nieuwsblokken was er in de week dagelijks om 12.30, 13,30 en 17.30 en 18.30 een korte verwachting te horen. In het speciale programma op maandagmorgen voor ouderen was er een live praatje met Dinie rond 10.15 uur. Op donderdag om 09.15 in Koffie met Nan en Dinie.

Via onderstaande link is een interview op Omroep Zuidplas te zien.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=t1JLXOBFE4c

In juni 1993 startte in Nieuwerkerk a/d IJssel Blad T.V. met een lokale kabelkrant en dagelijks wordt in de ochtend en in de na-middag een weerbericht door mij verzorgd. Vanaf midden april 2020 kwam een einde aan de kabelkrant verzorgd door LOZ.

Het maandoverzicht in het Kanaal werd gewijzigd in een weekoverzicht, waarin ook de weerspreuk van de week wordt opgenomen. Met het opheffen van Het Kanaal kwam hieraan een einde.

Sinds medio april 2020 zendt de LOZ niet meer uit, dus alle praatjes en ook de kabelkrant zijn niet meer te beluisteren of te bekijken.

Via Radio Capelle zijn er nog wel dagelijks praatjes te horen in enkele programma's en op de kabelkrant van Radio Capelle is iedere dag het weer te lezen met een recente weerfoto.  http://radiocapelle.nl/

Ook op internetstation IJsselstreekradio is er dagelijks een weerpraatje te horen. Via volgende link te beluisteren: https://www.ijsselstreekradio.nl/

Sinds 1 juni 1997 was ik vrijwel iedere zondagmorgen op Radio West om 08.30 uur te horen met een verwachting voor die dag.

Ook bij afwezigheid van de vaste weerman Huub Mizee van Radio West verzorgde ik voor deze regionale zender het weerbericht. Deze weerberichten zijn overdag te beluisteren tussen 06.00 uur en 19.00 uur. Op deze dagen verzorgde ik ook een weerpagina op de internetsite van Radio West. Vanaf 1-6-2003 ben ik op deze zender niet meer te horen. Radio West was een nieuwszender geworden en men koos voor een andere invulling van het weerbericht met HWS en Diana Woei. Inmiddels zijn de programma’s weer enigszins aangepast, aangezien de luistercijfers dramatisch waren gedaald. Per 1 juni 2005 is het programma opnieuw aangepast. Bij afwezigheid van Huub Mizee verzorgt M.C. het weerbericht.

Vanaf 1-1-1999 was ik bij afwezigheid van Ed Aldus, de vaste weerman van Radio Rijnmond ook op deze zender te horen. De weerberichten op deze zender zijn om 06.30 , 07.30, 08.30, 10.30 ,12.30 , 16.30 en 17.30 uur te beluisteren. Voor T.V. Rijnmond verzorg ik bij afwezigheid van Ed Aldus het weerbericht, dat door de redactie wordt voorgelezen. In het weekend, zaterdag om 8.30 en 12.30 uur en zondag om 10.00 uur verzorg ik het weerpraatje op deze zender. Tevens verzorg ik op de dagen, dat Ed niet werkt de teletekst achter TV Rijnmond en het weerbericht op de Rijnmond site. http://www.rijnmond.nl/  RTV Rijnmond heeft per begin maart 2017 de samenwerking verbroken.

Voor Jan Visser verzorgde ik bij zijn afwezigheid ook op Radio Noord-Holland het weerbericht. In de week zijn de uitzendingen om 07.00, 07.30  08.30 , 10.00 12.00, 17.00, 17.30 en 18.00 uur. In het weekend om 8.00, 9.00 , 12.00 en 17.00 uur. Per 1-1-2012 ben ik gestopt bij Radio N-H.

Naast mijn weerhobby ben ik ook een loopfanaat. Helaas is het door blessures niet meer mogelijk aan veel wedstrijden en marathons mee te doen, maar 2x per week train ik in Rotterdam bij C.A.V. Tenaco. Tenaco is een van de kleinste verenigingen van de regio, maar ook een van de gezelligste. Op dinsdagavond en op donderdagavond verzorgde ik de training. Inmiddels bestaat deze kleine vereniging niet meer.

Schaatsen is wel mijn grootste liefhebberij, maar de afgelopen winters is er van schaatsen op natuurijs helaas ook weinig terecht gekomen.

Op de landijsbaan in het Hitland gebied kan na een paar nachten met redelijk lage temperaturen in ieder geval wel snel worden geschaatst.

Leen de Koning
Naam
Leen de Koning
Geboortedatum
27 december 1946
Geboorteplaats
Nieuwerkerk a/d IJssel
E-mail
l.de.koning@box.nl