Weerman Leen de Koning

Weerman Leen de Koning

Nieuwerkerk a/d IJssel

Vandaag Komende dagen Deze week Deze maand/jaar

Vrijdag  3 december  16.00 uur   

Afgelopen nacht daalde de temperatuur naar  1 graad.

Vandaag was een sombere, grijze en waterkoude dag. Het werd maar 5 graden.

Komende avond en nacht blijft het bewolkt met lokaal nog enige lichte regen, maar veelal is het droog. Bij een afnemende wind uit het zuidwesten wordt het niet kouder dan naar 4 graden.

Zaterdag kan het eerst nog even droog zijn, maar in de loop van de dag neemt de kans op enige regen of enkele buien toe. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten. In de middag wordt het 7 à 8 graden.

In de nacht naar zondag is er veel bewolking met nog steeds kans op enige regen of enkele buien. De wind is zwak tot matig en draait naar het noorden. Het koelt af naar 3 à 4 graden.

Zondag nog maar weinig verandering. De bewolking blijft hardnekkig, al is de kans op enkele opklaringen iets groter dan op zaterdag. De kans op neerslag is echter ook nog steeds groot. Bij een matige wind uit het noorden wordt het in de middag 6 graden.

Waarnemingen over de afgelopen 24 uur . 

Via onderstaande links te bekijken.

https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IZUIDHOL271

https://app.weathercloud.net/d0119449050#current

Gisteren wolken, zon en buien.

Vrijdag  3 december  16.00 uur.

Komende avond en nacht blijft het bewolkt met lokaal nog enige lichte regen, maar veelal is het droog. Bij een afnemende wind uit het zuidwesten wordt het niet kouder dan naar 4 graden.

Zaterdag kan het eerst nog even droog zijn, maar in de loop van de dag neemt de kans op enige regen of enkele buien toe. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten. In de middag wordt het 7 à 8 graden.

In de nacht naar zondag is er veel bewolking met nog steeds kans op enige regen of enkele buien. De wind is zwak tot matig en draait naar het noorden. Het koelt af naar 3 à 4 graden.

Zondag nog maar weinig verandering. De bewolking blijft hardnekkig, al is de kans op enkele opklaringen iets groter dan op zaterdag. De kans op neerslag is echter ook nog steeds groot. Bij een matige wind uit het noorden wordt het in de middag 6 graden.

Maandag en dinsdag blijft er kans op enige neerslag. Wel is de kans op af en toe zon op dinsdag een stuk groter dan op zondag en maandag. In de middag wordt het maandag 5, dinsdag 6 graden.

Winterweer zit er voor de rest van de volgende week nog niet in.

De kans op neerslag van betekenis lijkt wat minder groot te worden.

Vrijdag 3 december  2021

NOG GEEN WINTER

Hoewel er af en toe een wat koudere dag zal voorkomen, is de kans op echt winterweer voorlopig uiterst klein.

Volgende week blijft het wisselvallig met af en toe regen.

Maxima rond de 7, minima rond de 4 graden.

Een enkele dag en nacht is het tijdelijk wat kouder.

HOE WAS HET OOK AL WEER MET ONS WEER IN  2020.                                                                      

Het jaar 2020 verliep erg warm en het was aan de natte kant De jaarhoeveelheid bleef net onder de 1000 mm. Het jaar 2020 is met 2014 op de 1e plaats uitgekomen van de warmste jaren sinds in 1901 de officiële waarnemingen zijn begonnen. Het aantal zonuren was hoger dan het langjarig gemiddelde. De zon scheen 2031 uur in onze regio. Vorig jaar scheen de zon 1920 uur. De gemiddelde uurtemperatuur kwam uit op 12,5 graden. Vorig jaar was dit 11,9 graden. Opvallend, dat er maar één maand onder het langjarig gemiddelde uitkwam, dat was juli, maar de meeste maanden waren te warm of zelfs veel te warm. In mei kwam de temperatuur precies op normaal uit. Vooral februari met een afwijking van +3,9 graden was zeer uitzonderlijk.. De hoeveelheid neerslag kwam uit op 999,6 mm.  De winter was  zeer zacht en tot schaatsijs kwam het niet. Februari was het erg warm en meer lente dan winter. Op  slechts 1 dag kwam het tot (natte) sneeuw. Op geen enkele dag werd een sneeuwdek gemeten. In de lente was vooral mei een opvallende maand. De maand was wat temperatuur betreft precies normaal en na alle hitte in de voorgaande maanden was dat uniek. De zomermaanden juni, juli en augustus waren afgezien van juli ook te warm. In augustus kwam op 11 dagen de temperatuur boven de tropische grens van 30 graden uit. Op 8 augustus werd het 34,7 graden. De herfst bracht geen extreme afwijkingen, maar vooral november was erg zacht. Toch werd op de laatste dag van november de eerste vorstnacht genoteerd. December was een zachte en natte maand. De maand had een afwijking van +1,9 graden. Toch kwam de temperatuur nog 3 etmalen net onder het vriespunt. Het kwam in november en december niet tot sneeuw. In december was het vaak somber en grijs. Zowel voor als na de Kerst hadden we veel donkere en sombere dagen. De records van dit jaar. Februari was met 154,6 mm nog nooit zo nat. Op 2 november werd het 18,8 graden en nooit eerder werd het zo laat in het seizoen zo warm. Verder opmerkelijk, dat de laagste temperatuur pas op 1 april werd bereikt. Ver na afloop van de winter.

Op 8 augustus werd met 34,7 graden de hoogste waarde van het jaar bereikt. In april op de 1e werd het -1,7 graden, de laagste waarde in 2020. Overdag bleef dit jaar op geen enkele dag de temperatuur ook overdag onder het vriespunt. was De Kerstdagen verliepen groen. De laatste witte Kerst was in 2010. Verder was dit jaar de wind weer opvallend. Het waaide enkele malen stevig door en hier en daar leverde dit schade op. Vanwege de hitte ontstonden er in augustus soms problemen en werd het hitteplan van stal gehaald. De problemen met de droogte van vorig jaar werd vooral door de neerslag in februari en in de herfst in onze regio weer teniet gedaan. Het grondwaterpeil kwam weer op niveau.

Het totaal aantal zomerse dagen (25 graden en hoger) kwam uit op 43 tegen 48 dagen vorig jaar. Op 16 dagen werd de tropische grens van 30 graden overschreden. Vorig jaar waren er 15 tropische dagen. Op 7 dagen in het afgelopen jaar kwam, de temperatuur onder het vriespunt. Vorig jaar was dit 17 dagen het geval. Neerslag viel er dit jaar op 203 dagen. Op 0 dagen in 2020 bleef de temperatuur het gehele etmaal onder het vriespunt. De natste dag was 27 juni toen er 52,6 mm aan regen in de regenmeter werd opgevangen. Onweer kwam op 13 dagen voor. Hagel viel er op 7 dagen.  De hoogste luchtdruk was op 20 januari. De barometer bereikte toen een stand van 1048,2 hPa. Op 27 december was de luchtdruk maar 973,8 hPa.

Januari:

De eerste maand van het jaar verliep zeer zacht met een afwijking van +3,1 tegenover hert langjarig gemiddelde. Het was een sombere, maar wel iets te droge maand. Geen enkel etmaal kwam de temperatuur onder het vriespunt en slechts 2x was de temperatuur aan de grond een fractie onder nul.  Er viel op geen enkele dag (natte) sneeuw. Hagel werd 1x waargenomen en drie dagen was het mistig. De zon scheen 46 uur tegen 54 uur normaal in januari. De laagste minimum temperatuur was +0,3 graden op 20 januari. Met bijna 54 mm was het in Nieuwerkerk wat de hoeveelheid neerslag betreft droger dan normaal. De hoogste waarde was 12,8 graden op 9 januari. Een aantal malen werd de hoogste temperatuur van het etmaal in de avond of in de nacht bereikt. Neerslag viel er op 23 dagen. De natste dag was 28 januari toen er bijna 10 mm aan regen moest worden afgetapt. Januari kwam in de top vijf van de warmste januari maanden sinds 1901. Het jaar 2007 blijft de zachtste maand ooit.

Februari:

De maand februari was een zeer bijzondere maand. De maand was erg warm en zeer nat. De afwijking bedroeg +3,9 graden. Het kwam op geen enkel etmaal tot vorst. Aan de grond kwam de temperatuur maar 2 dagen net aan onder het vriespunt. De maand was niet eerder sinds de metingen vanaf 1975 zo nat. Er viel 154,6 mm. Op 25 van de 29 dagen kwam het tot neerslag. Op 26 februari daalde de temperatuur naar +0,9 graden en dat was de koudste nacht. Op 1 dag kwam het tot (natte) sneeuw. De natste dag was 23 februari toen er 25,2 mm aan regen viel. Opvallend dat vrijwel ieder weekend het hard waaide en de zware windstoten zorgden enkele keren voor schade. Eén keer werd code oranje afgekondigd en werden vele evenementen vanwege de wind en windstoten afgelast. De zon scheen 76 uur, normaal is 78 uur.  

Maart:

Maart was 0,6 graden te warm. De maand maart was wat neerslag betreft een normale maand en de maand was zeer zonnig, vooral de laatste 10 dagen. De zon scheen 194 uur, tegen 112 uur normaal. Er viel 63,8 mm neerslag. Op twee dagen kwam het tot vorst. Aan de grond vroor het 6 nachten. De eerste 10 dagen was het vaak erg wisselvallig met af en toe neerslag van betekenis en het waaide stevig door.  Op 16 van de  31 dagen kwam het tot neerslag. Op één dag kwam het tot hagel. Onweer kwam er niet voor. De natste dag was 10 maart toen er  17,4 mm neerslag viel.  De laagste temperatuur werd op 24 maart bereikt met -0,8 graden. De hoogste waarde 14,5 graden werd op 18 maart opgetekend.

April:

April was een warme, zeer droge en zeer zonnige maand. De gemiddelde temperatuur kwam 1,9 graden boven normaal uit. Er viel maar 10,0 mm aan neerslag. De zon scheen  281 uur tegen 162 uur normaal in de maand april. Alleen in 2007 was het nog iets zonniger De warmste dag van de maand was 12 april met 24,2 graden. Dit jaar dus geen zomerse dag van minimaal 25 graden.  Op 11 dagen kwam de temperatuur boven de 20 graden uit. De laagste temperatuur van -1,7 graden kwam voor op 1 april. Opvallend dat dit de laagste temperatuur tot dan toe was in 2020, omdat er totaal geen winterweer voorkwam in de voorgaande drie maanden. Neerslag kwam er voor op 4 van de 30 dagen. Het kwam op geen enkele dag tot  onweer  en ook hagel werd niet waargenomen. Het was dagenlang stralend zonnig met een strakblauwe lucht en een zeer lage luchtvochtigheid. Het was sterk drogen weer. Koningsdag verliep zonnig en warm, maar er waren vanwege het virus geen activiteiten. De natste dag was 28 april met 3,6 mm aan neerslag. Zoals vaker in het verleden was het soms ook in deze warme maand sterk wisselend en dit was tijdens de beide Paasdagen het geval. Eerste Paasdag warm en aangenaam, Tweede Paasdag erg koud en onaangenaam.

Mei:

Mei was wat temperatuur precies normaal, dat kwam hoofdzakelijk door de vaak wat koudere nachten. De maand was erg droog en zeer zonnig. De zon scheen veel langer dan gebruikelijk. Er waren 344 uren zon, normaal is 213 uur. Het was een zeer stabiele maand met maar op 5 dagen enige neerslag. De hoeveelheid neerslag was met 10,4 mm aan de erg lage kant. Op 5 dagen kwam het tot meetbare neerslag, maar veelal stelde de neerslag nauwelijks iets voor. Op 1 mei viel er 5,8 mm, dus al meer dan de helft van de totale maandopbrengst. De koudste dag was 13 mei toen het overdag maar 12,9 graden werd. De koudste nacht was ook 14 mei met 2,7 graden als minimum temperatuur. Warmste dag van de meimaand was 21 mei met 27,6 graden Er waren 5 zomerse dagen. Op 18 dagen kwam de temperatuur boven de  20 graden uit. Tot onweer kwam het op geen enkele dag. Heel opmerkelijk het vaak stralende weer met een diepblauwe lucht. Ook vanwege minder vliegverkeer ook minder contrails (vliegtuigstrepen). Er stond af en toe wel een behoorlijk stevige wind uit een noordoostelijke richting. De lente leverde de meeste zonuren ooit op sinds de waarnemingen in 1901 begonnen in de Bilt.

Juni:

De maand juni was een warme, redelijk zonnige en erg natte maand. De gemiddelde temperatuur in de Bilt kwam uit op 17,5 graden uit. De gemiddelde uurtemperatuur kwam 1,9 graden boven het langjarig gemiddelde uit. Op 13 dagen kwam het tot neerslag en op 6 dagen viel er meer dan 10 mm binnen een etmaal. De zon scheen 227 uur en dat was iets meer dan normaal (192 uur). De temperatuur kwam op 12 dagen boven de zomerse grens van 25 graden uit. Op 3 dagen was het tropisch. Het kwam 4 maal tot onweer met soms fikse inslagen en veel lichtflitsen en gedonder. De laagste maximum waarde was 13,9 graden op 5 juni. De warmste dag was op 26 juni toen het 32,6 graden werd. Met 7,3 graden werd 5 juni de laagste temperatuur van de maand juni opgetekend. Met 52,6 mm op 27 juni was dit het etmaal met de grootste neerslaghoeveelheid van de maand juni. Het was in de avond van de 26e bar en boos en in korte tijd viel bijna 50 mm. Wateroverlast en hier en daar water in huizen in onze regio. Op korte afstand bleef het zo goed als droog. Op 23 van de 30 dagen kwam de temperatuur boven de 20 graden uit. De laatste twee dagen van de maand verliepen relatief koel.

Juli:

De maand juli was de eerste maand in 2020, die iets te koud was. De afwijking bedroeg 0,9 graad. Het  was lange tijd vrij wisselvallig en aan de koele kant. Opvallend dat de laatste dag van de maand ook de warmste dag was met een tropische temperatuur van 33,2 graden. De verschillen waren in juli soms groot. Soms aan de koele kant en af en toe ook neerslag van betekenis. Er viel 84,0 mm neerslag. Op 1 dag kwam de temperatuur maar boven de 30 graden uit. Op 16 dagen kwam het tot neerslag. Op slechts 1 dag meer dan 10 mm. De natste dag was 26 juli toen er 21,6 mm werd afgetapt. Op 27 dagen kwam de temperatuur boven de warme grens van 20 graden uit. Er werden 6 dagen boven de grens van 25 graden geteld.  De zon scheen 225 uur tegen 205 normaal in de maand juli. Met 18,2 graden overdag was 9 juli de koudste dag van de maand. Opvallend verder dat er de hele maand geen onweer werd waargenomen en ook geen hagel.

Augustus:

De maand was 2,9 graden te warm. De maand was wat neerslag betreft te nat, maar dit was vooral te wijten aan enkele zware buien met erg veel neerslag in korte tijd. Dit leverde ook overlast op. Verder opmerkelijk de eerste dag met veel wind en zware windstoten op 25 en 26 augustus, die ook hier en daar schade veroorzaakte. Meest opmerkelijk was echter de landelijke hittegolf, die 13 dagen duurde. De zon scheen 226 uur tegen normaal 197 uur.  De laatste 10 dagen van de maand werd het minder heet en ook wisselvalliger. Er viel totaal 99 mm aan neerslag in Nieuwerkerk a/d IJssel. Op 16 dagen viel er  neerslag. De natste dag was 16 augustus toen er 36,6 mm viel. De zomerse grens van 25 graden werd op 17 dagen overschreden. Normaal is 7 dagen. De warmste dag was 8 augustus toen het 34,7 graden werd. Dit was een van de 11 tropische dagen in augustus.  De laagste minimum temperatuur werd op 4 augustus bereikt met 11,4 graden. Het kwam op 9 dagen tot onweer.  Uiteindelijk kwam de maand augustus op de 2e plaats van de warmste augustus maanden sinds 1901.

September:

September was wat temperatuur betreft een zachte maand met een afwijking van +0,7 graden ten opzichte van normaal. De maand was iets te nat, maar ook zeer zonnig. Het was soms sterk wisselend weer met mooie nazomers perioden en zelfs een tropische dag, maar later in de maand werd het sterk wisselvallig met vrijwel iedere dag neerslag. Over de gehele maand viel 85,0 mm neerslag. Er viel  op 15 dagen neerslag en op 3 dagen viel er meer dan 10 mm binnen het etmaal. De natste dag was 24 september toen er 15 mm binnen het etmaal viel.  De zon scheen 198 uur tegen 138 uur normaal in de eerste herfstmaand. Op 19 dagen kwam de temperatuur  boven de grens van 20 graden uit. Op 3 dagen werd het zelfs meer dan 25 graden. De hoogste waarde was op  15 september toen het met 30,3 graden zelfs tropisch werd. Landelijk gezien werd er een nieuw september record gehaald. De laagste temperatuur 8,8 graden, werd gemeten op 26 september. Het kwam niet tot onweer of hagel. Zondag 22 september was het zomers warm, precies een week later zondag 29 september was het erg koud en nat. Vooral rond het midden van de maand was het een aantal dagen achtereen stralend zonnig zonder bewolking. Op 25 september werd het na die warmte overdag nog maar 14 graden. De laatste tien dagen van de maand viel er 65 mm regen.

Oktober:

De maand oktober was iets te zacht, erg somber en de gemiddelde etmaaltemperatuur kwam 0,6 graden boven normaal uit. De hoeveelheid neerslag kwam uit op 141 mm en dat is ruim boven normaal. De zon scheen in onze regio maar 75 uur tegen 98 uur normaal in oktober. Op 21 oktober werd met 19,8 graden de warmste dag van de maand opgetekend. Er kwam dus geen dag boven de 20 graden uit. De laagste temperatuur kwam uit op  5,5 graden op 17 oktober. Er viel op 23 dagen regen met op 28 oktober binnen één etmaal 21 mm. Het kwam binnen de bebouwde kom niet tot vorst aan de grond. Op geen enkele dag kwam op uitgebreide schaal mist voor. Onweer werd er ook niet waargenomen. Af en toe waaide het stevig door.

November:

De gemiddelde uurtemperatuur kwam over november +2,2 graden boven normaal uit. De maand was aan de droge kant en zeer zonnig. De zon scheen 94 uur tegen 59 uur normaal. De  hoeveelheid neerslag kwam uit op ruim 50 mm. Het kwam een nacht tot vorst. De laagste temperatuur was -1,0 graden op 30 november. Aan de grond kwam de temperatuur ook alleen op deze dag onder het vriespunt. Opvallend was het soms sterk wisselende weerbeeld. Er waren stralend zonnige dagen en ook een aantal sombere en grijze dagen. Vooral aan het begin van de maand was het nog erg warm. De warmste dag was 2 november met een hoogste waarde van 18,8 graden. Het etmaal van 29 november was het koudst met 4,7 graden. Overdag werd het deze dag maar 3,3 graden. Op geen enkele dag kwam mist voor. Het kwam niet tot sneeuw. Van de 30 dagen viel er op 21 dagen neerslag. Vaak ging het maar om geringe hoeveelheden en we hadden geluk, dat de neerslag vaak in de avond en nacht viel. Op 15 november viel er met 11,8 mm de meeste neerslag binnen één etmaal.  Vanwege corona was er dit jaar geen intocht van St Nicolaas.

December:

December was een te zachte maand, hoewel het de laatste week minder zacht was.  De zon scheen maar 42 uur tegen 46 uur normaal. De temperatuur kwam 1,8 graden boven normaal uit. Slechts heel sporadisch was het licht winters, maar de  zachte perioden hadden de overhand. De beide Kerstdagen verliepen vrijwel normaal met de Eerste Kerstdag zonnige perioden, maar de Tweede Kerstdag viel er enige regen en nam de wind toe. Zondag 27 december was het regenachtig met vooral in de ochtend veel wind. Het kwam 3 etmalen tot vorst, maar dat mocht eigenlijk geen naam hebben. Er viel geen sneeuw en wat neerslag betreft kwamen we ruim boven het langjarig gemiddelde uit.  Er viel 103,2 mm. De warmste dag was 22 december toen het 12,8 graden werd. Op 3 dagen kwam mist voor. Onweer en hagel werd er niet waargenomen. De natste dag was 22 december toen er 16,8 liter regen per vierkante meter viel. De laagste temperatuur was -0,2 graden op 5 december. Overdag was 6 december de koudste dag met maar 3,4 graden als maximum temperatuur. Op 31 december bleef het zo goed als droog.

De cijfers over 2020 met als vergelijking, die van 2019.

                                                                                         2020               2019

Gemiddelde etmaaltemperatuur                  12,5                11,9

Gemiddelde dagtemperatuur                       16,4                15,9

Gemiddelde nachttemperatuur                      9,1                  8,6

Totale neerslag                                         999,6 mm     995,4 mm

Grootste hoeveelheid in een etmaal          52,6 mm       36,4 mm

Aantal dagen met 25 gr. en hoger                  43                  48

Aantal dagen met 30 gr. en hoger                  16                  15

Aantal dagen waarop temp.

onder 0 gr. is gekomen                                    7                   17

Aantal dagen waarop de temperatuur het

gehele etmaal onder de 0 gr. bleef                  0                0

Aantal dagen met neerslag                             203              224

Aantal dagen met sneeuw                                1              4  

Aantal dagen met hagel                                   7              17

Aantal dagen met onweer                               13                18

Aantal dagen met mist                                     6                6

Aantal dagen met ijzel                                     0                  0

Max. sneeuwhoogte op een dag                    0,0 cm      2,0 cm

Hoogste temperatuur                                       34,7           37,4

Laagste temperatuur                                      - 1,7           - 6,2

Uren boven 18 graden                                  1630,0       1482,0

Uren onder de 0 graden                                 10,0          164,0

 

Vooruitzichten

ZAZOMA
Zonkans (%)101010
Neerslagkans (%)906070
Min. temperatuur (°C)441
Max. temperatuur (°C)765
WindrichtingZWNZ
Windkracht (bft)333
Neerslagsom (mm)5-101-43-6

Buienradar

Weerslag