Weerman Leen de Koning

Weerman Leen de Koning

Nieuwerkerk a/d IJssel

Loading

AF EN TOE KOUD EN ONAANGENAAM

De afgelopen week was het af en toe koud en onaangenaam, maar zondag werd het bijna 10 graden.

De winter van 2020 is tot nu vrijwel winterloos verlopen. Hoewel het al wel een aantal nachten heeft gevroren, moeten de meesten hun eerste sneeuwvlok nog zien. IJs en schaatsen lijken zaken uit een ver verleden en de maand februari, de laatste van de meteorologische winter, staat alweer te trappelen. Niet geheel onverwacht doemt dan ook de vraag op: wordt het nog wat?

Een blik op de 4-weekse verwachting, want die is vandaag aan bod, geeft waarschijnlijk meteen het antwoord dat we zoeken. Hij loopt namelijk al door tot 16 februari. En dan zijn er officieel nog maar twee weken winter te gaan. Het weer tot nu toe deze winter was zacht en vooral in december ook erg nat. Toen zat er bijna geen droge dag tussen. Sinds de jaarwisseling is het vaker rustiger, nevelig en niet zelden ook mistig. En komt het in de nachten ook weleens tot lichte vorst.

Week 1: van maandag 20 januari tot en met zondag 26 januari

Het is de week waarin we ons nu bevinden. Er is veel rust in het weer omdat de barometer hoog staat. Met het hogedrukgebied steeds dichtbij kunnen storingen met hun wind en regen het land even niet bereiken. Wel zijn er veel wolken en is het nevelig of zelfs mistig. Uit de bewolking valt ook weleens motregen. Alleen als het in de nachten opklaart, kan het een paar graden vriezen. Overdag wordt het tussen 3 en 7 graden en dat weer afhankelijk van de hoeveelheid zon. Tot en met zaterdag lijkt in dit beeld niet veel te veranderen. Zondag neemt de zuidelijke wind toe en worden mist en laaghangende bewolking weggeblazen. Er komen echte wolken voor in de plaats en daaruit kan laat in de avond de eerste regen vallen. Het wordt is zondag met 7 tot 9 graden ook weer zacht.

Week 2: van maandag 27 januari tot en met zondag 2 februari

En dan hebben we het over volgende week. Het hogedrukgebied, dat ons tegen regen en wind beschermd heeft, trekt naar het oosten weg en verdwijnt uit beeld. Nu kunnen gebieden met regen en wind, afkomstig van de Atlantische Oceaan, onze omgeving wel bereiken. Maandag al is het bewolkt en kan een beetje regen vallen, bij 8 tot 10 graden. Dinsdag lijkt ook de wind weer eens flink aan te trekken. Ook die  dag is het regenachtig en zacht. Later volgende week blijft het aan de wisselvallige kant met een stevige wind. Donderdag en vrijdag kan het lokaal 13 of 14 graden worden, en zelfs een plek met 15 graden is niet helemaal uit te sluiten.

Week 3: van maandag 3 februari tot en met zondag 9 februari

In de derde week van de verwachting lijkt er ten zuiden van Nederland opnieuw een hogedrukgebied te verschijnen. Het ligt nog niet zo dichtbij als nu, maar zorgt er wel voor dat de storingen met regen en wind weer wat zwakker doorkomen dan in de week ervoor. Dit betekent dat het vaker droog is en dat de wind weer wat minder sterk wordt. Wat niet verandert, is de temperatuur. Het blijft onverminderd erg zacht voor de tijd van het jaar. Zowel overdag als in de nacht liggen de temperaturen ver boven normaal. Alleen als het echt langer opklaart bij een wegvallende wind zou het in de nachten ergens nog tot een graadje vorst kunnen komen. Maar dat is ook echt het enige.

Week 4: van maandag 10 februari tot en met zondag 16 februari

Het hogedrukgebied, dat eerst ten zuiden van Nederland lag, trekt verder naar Centraal-Europa. Nu wordt de onzekerheid voor het Nederlandse weer groter, omdat mist, nevel en laaghangende wolken weer een rol kunnen gaan spelen. Ook wordt nu niet alleen een zuidwestelijke wind berekend, zoals in de drie voorgaande weken wel, maar zou af en toe ook weer aflandige oostelijke of zuidoostelijke wind uit de bus kunnen komen. We zien dan ook wat meer spreiding in de verwachte temperaturen, eigenlijk van warm tot koud, zonder dat we nu precies kunnen zeggen welk scenario het uiteindelijk gaat winnen. In elk geval nemen de regenkansen af, is er waarschijnlijk meer ruimte voor de zon en valt het met de wind op dat moment ook wel mee.

Winter dus ver weg

Samenvattend kan de conclusie niet anders zijn dat het op basis van deze verwachting met de winter in Nederland niet veel meer wordt. Eerst zien we dat het rustige weer van nu vanaf komende maandag voor een dynamischer weertype wordt ingeruild met af en toe regen en soms veel wind. Hoge temperaturen laat volgende week, tot lokaal 13 of 14 graden. In de 2 weken daarna wordt het langzaam weer wat rustiger, maar blijft het zacht. Van de winter is voorlopig nog geen spoor.

Rusland de komende tijd extreem warm

Overigens zorgt de stevige doorblazende zuidwestelijke wind niet alleen in onze omgeving de komende tijd voor erg zacht weer. Nog veel groter zijn de afwijkingen van de temperatuur in delen van Scandinavië en vooral in Rusland. In dat laatste land is de situatie echt bijzonder. In grote delen van Rusland worden de komende weken temperaturen verwacht die dag in dag uit meer dan 10 graden boven normaal liggen. Het ene na het andere warmterecord gat er aan diggelen.

Bron” Weer.nl

De week begon maandag met wolkenvelden na een koude nacht. In de ochtend liep de luchtdruk tijdelijk op naar 1048,2hP. Een nieuw record voor Nieuwerkerk ad IJssel. Het werd bijna 8 graden. Het bleef droog, maar de bewolking hield de overhand.

In de nacht naar dinsdag koelde het af naar iets boven het vriespunt en in de vroege ochtend ontstond mist. De rest van de dag waren er wolkenvelden, het was nevelig met een enkele opklaring. Het werd overdag maar ruim 3 graden.

Het was woensdag een sombere, grijze en nevelige dag met soms mist. De temperatuur liep heel langzaam op tot ruim 6 graden aan het begin van de avond. Er viel wat lichte motregen.

Aanvankelijk was het ook donderdag grijs, maar in de middag brak tijdelijk de zon nog goed door. Het bleef droog en het werd overdag 5 à 6 graden met aan het begin van de avond nog maar ruim 3 graden.

Het was vrijdag een rustige en droge dag, maar de bewolking had de overhand. Het werd bijna 5 graden. Slechts heel even brak de zon door.

Het was zaterdag een bewolkte en waterkoude dag. Het werd maar ruim 3 graden. Het bleef droog.

Zondag een afwisseling van wolken en zonnige momenten. Het werd bijna 10 graden.

De weerspreuk van de week:

Is het op Sint-Paulus (25-1) schoon en klaar,

dan brengt het een gezegend korenjaar!

 

 

 

Week 4 temperatuur (°C)

Minimum   Maximum
Datum 2020 2019   2020 2019
MA 20-01 0.3 -3.9   7.8 1.3
DI 21-01 0.6 -6.2   6.5 4.2
WO 22-01 2.3 -1.6   6.4 1.8
DO 23-01 3.3 -2.7   6.8 0.4
VR 24-01 2.7 -1.6   4.8 1.8
ZA 25-01 2.5 -1.3   3.3 3.6
ZO 26-01 1.7 3.6   9.6 7.8

Week 4 neerslag (mm)

Datum 2020 2019
MA 20-01 0.0 0.0
DI 21-01 0.2 0.4
WO 22-01 0.4 0.0
DO 23-01 0.0 0.8
VR 24-01 0.0 1.2
ZA 25-01 0.0 2.0
ZO 26-01 0.2 1.0